Det viktigaste spelet

På många sätt är det andra spelet i en spelserie det absolut viktigaste. Den mest uppenbara anledningen är förstås att utan mer än ett spel så kan man inte ha en ”spelserie”, bara ett ensamt spel. Men det andra spelet är också viktigt eftersom det för det mesta sätter tonen för hur resten av spelserien kommer att vara. Kommer det att vara små förändringar mellan spelen? Kommer varje nytt spel ha ett helt nytt spelsystem, och bara små likheter med föregångarna? Vilka element från det första spelet låter man vara kvar, och vilka gör man sig av med? Finns det överhuvudtaget möjlighet att göra mer än ett spel baserat på konceptet och komma med någonting nytt, eller gjordes allt som kunde göras med det första?

Detta syns tydligt på den andra generationen pokémonspel. Här läggs grunden för vad man kan förvänta sig i varje efterkommande generation: Samma övergripande handling och spelsätt, men många små nya detaljer och balanseringar, nya karaktärer och pokémons, och nya platser att utforska. Till en viss del kan det vara eftersom den första generationen hade ett så gott som perfekt spelsystem redan, och en väldigt passande handling för spelsystemet. Om ett spel går ut på att fånga monster och låta dem slåss mot varandra så är det logiskt att spelets övergripande handling handlar om att möta ett antal andra personer med monster, besegra dessa och till slut bli den bäste på att fånga och slåss med monster.

Men jag tror också att det var viktigt för Nintendo att övertala spelarna om att saker och ting inte skulle förändras radikalt för varje ny generation. Som jag tidigare förklarat var Pokémon en guldgås som Nintendo var i stort behov av när det begav sig, och det är troligt att de inte ville ändra för mycket på ett vinnande koncept och kanske skrämma bort de som var fans av den första generationen. Samtidigt var det dock viktigt att komma med någonting nytt som kunde locka till sig nya spelare och motivera de som redan ägde spel från första generationen att även köpa spel från den andra generationen.

Så vad är nytt i exempelvis Pokémon Silver? Det mest uppenbara är naturligtvis nya pokémon. Det är på samma gång mer av samma sak som lockade folk till den första generationen, men också nytt eftersom det är pokémons med nya utseenden och nya förmågor. Utöver detta är de flesta nyheterna helt enkelt utvecklingar av redan existerande system: Att breeda pokémons, att vänta på en specifik tid då pokémons dyker upp på ett specifikt ställe, att använda nya sorters pokébollar och att bara kunna utveckla vissa typer av pokémons om de har ett specifikt föremål är alla i princip samma sorters nyheter: Nya sätt att fånga pokémons på, och därför bara tillägg till det grundläggande systemet. På samma sätt är den nya regionen, de nya städerna och de nya tränarna bara nya versioner av saker som fanns i föregångaren.

Det hela sammanfattas ganska bra med spelets inledningssekvens: Här ser vi ett flertal bekanta pokémons på bekanta platser, görandes bekanta saker, men över dem flyger en mystisk ny pokémon dold av skuggorna. Det är Nintendos sätt att säga ”allt ni gillar är fortfarande här, och nu finns det också nya saker att se och göra!”

Publicerat av Fredde Fredde

~ av Fredde på april 20, 2010.

Ett svar to “Det viktigaste spelet”

  1. Jag tycker att det är hemskt roligt att du bestämt dig för att fortfölja spelserien Fredde. Vänta bara tills du kommer till Hoenn! Där händer det grejer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: