Nobunagas ambition att fånga alla

I mitten av december förra året utannonserades ett nytt Pokémon-spel, med den märkliga titeln Pokémon + Nobunaga’s Ambition (här finns en trailer). Många pokémonfans kliade sig säkert i skallen och undrade ”vad sjutton är Nobunaga’s Ambition?”

Nobunaga Oda (eller Oda Nobunaga, beroende på om man skriver hans namn på det västerländska eller japanska sättet) var en japansk länsherre, en så kallad daimyō som levde i slutet av den period av japansk historia som brukar kallas Sengoku-perioden (som varade ungefär mellan år 1467 och 1568). Under denna tid fanns det förvisso en kejsare och en så kallad shogun som båda teoretiskt sett härskade över hela landet, men egentligen var varje provins i landet så gott som självständig, och de olika daimyō krigade gärna mot varandra för att ta över varandras provinser. I modern japansk populärkultur är Sengoku en populär period för skildringar av samurajer, ninjor och andra hjältemodiga våldsidkare, ibland kallas den till och med för den japanska motsvarigheten till vilda västern. Nobunaga var som sagt en av dessa daimyō, men han ville vara mycket mer än så. Hans ambition var att ena alla Japans småriken till en nation med militära medel, och tack vare sin intelligens och sina talanger i krigföring lyckades han nästan med det, innan han blev förrådd och blev tvungen att begå rituellt självmord (seppuku). Det blev i stället en av hans lojala underhuggare, Hideyoshi Toyotomi, som till slut enade Japan, vilket senare ledde till en ny historisk period, Edo-perioden.

Trots (eller kanske på grund av) sitt slutgiltiga misslyckande är Nobunaga en vanligt förekommande figur i tidigare nämnda populärkultur. Ofta framställs han som en ondskefull skurk, då han under sitt krigande utförde en del brutala handlingar. Han har naturligtvis också medverkat i diverse dator- och TV-spel, och bland dessa är nog de mest kända de i spelserien känd som just Nobunaga’s Ambition. Dessa spel är i huvudsak raka strategispel, där man kan välja att spela som Nobunaga eller som någon annan daimyō, och naturligtvis ska försöka sig på att erövra alla delar av Japan, både genom krig, lönnmord, och ibland diplomati. Det är ganska avancerade spel med en vanligtvis någorlunda seriös ton, där du måste hålla reda på många detaljer för varje län du styr över, till exempel styrkan på dina arméer, böndernas produktivitet och humör, skatteinkomster, personlig hälsa, relationerna till de andra länsherrarna, och så vidare. Perfekt att blanda med ett barnvänligt, lättfattligt RPG som Pokémon, med andra ord!

Av den lilla information som kommit ut om Pokémon + Nobunaga’s Ambition kan man dock anta att spelet inte bara är ett Nobunaga’s Ambition-spel med pokémontränare i stället för daimyō, hur lustigt det än skulle vara. I stället ser det ut att röra sig om ett strategi-RPG, i still med till exempel Fire Emblem, Shining Force eller Final Fantasy Tactics. Man flyttar alltså runt pokémons på en karta i turbaserad ordning och låter dem slåss mot motståndaren när de kommer nära varandra. Besegrar de en motståndare får de som vanligt XP, går efter ett tag upp i level, och utvecklas antagligen också till andra pokémons. Detta verkar ju i sig egentligen inte vara någon speciellt konstig genre för pokémon, speciellt då de provat på andra genrer som ligger nära RPG innan (till exempel i Pokémon Mystery Dungeon eller i Pokémon Ranger). Det märkliga är som sagt snarare att placera Pokémon i en japansk historisk miljö i stället för i sin vanliga moderna värld. Och man undrar också om spelet över huvud taget kommer att släppas utanför Japan. Förvisso har västerlänningars intresse för den uppgående solens rike ökat en hel del på senare år, men det är ändå troligtvis få västerländska pokémonspelare som känner till Nobunaga, Toyotomi eller Sengoku-perioden, för att inte tala om alla de andra historiska japanska karaktärerna som medverkar. Och förvisso har en del av Nobunaga’s Ambition-spelen släppts utanför Japan redan på 80-talet till bland annat PC och NES, men de har knappast haft samma genomslagkraft, eller riktat sig till samma målgrupp, som Pokémon.

Nobunaga själv ska tydligen medverka i Pokémon + Nobunaga’s Ambition, och hans favoritpokémon är tydligen en Zekrom. Undrar om han kommer använda den för att begå seppuku?

Publicerat av Fredde

Annonser

~ av Fredde på januari 21, 2012.

5 svar to “Nobunagas ambition att fånga alla”

  1. Pkmn.se = nerlagt………

  2. Aha! Så det finns lite liv kvar ändå. Liksom hawkeye är jag orolig för hela situationen med pkmn. Förstås vore det ju dumt och dessutom ohövligt att inte kommentera på själva ämnet i fråga så… Liksom många andra fans är jag lite konfunderad över det hela att skapa ett spel som kombinerar ett så stort fenomen med något som,tja, en hel del inte ens känner till. Dock tycker jag att koceptet är intressant, och jag skulle gärna spela det om det nu kommer till europa överhuvudtaget.

    • Jag skulle också kunna tänka mig att spela det om det dök upp på hyllorna här i Sverige. Jag gillar strategi-RPG-genren, men tycker att spelen i den ibland lite väl komplicerade, så att blanda det med ”nybörjarvänliga” Pokémon känns ganska tilltalande.

  3. Som sagt..vad har hänt med pkmn.se, egentligen?

  4. […] verkar som att spelet Pokémon + Nobunaga’s Ambition, som diskuterats tidigare här på Pokébloggen, faktiskt ska komma ut även utanför Japan, men med titeln Pokémon Conquest. Att det fått en ny […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: