Pokémon, erövraren

Det verkar som att spelet Pokémon + Nobunaga’s Ambition, som diskuterats tidigare här på Pokébloggen, faktiskt ska komma ut även utanför Japan, men med titeln Pokémon Conquest. Att det fått en ny titel är ganska förståeligt, med tanke på att Nobunaga’s Ambition-spelserien knappast är speciellt välkänd utanför hemlandet, till skillnad från Pokémon. Enligt Nintendos engelskspråkiga hemsida är det dock ändå fortfarande ”inspirerat av den Japanska feodaleran” som ”fans av den kända Nobunaga’s Ambition-spelserien kommer att känna igen”.

Det verkar som att Nintendo hamnat i en problematisk situation med detta spel. Å ena sidan vill de ju sälja så mycket Pokémonprodukter över hela världen som de kan, men å andra sidan måste de i det här fallet på något vis förklara eller anpassa sig till en specifik historisk kontext som folk utanför Japan inte kan så mycket om utöver ”den där tiden när det fanns samurajer och ninjor”. Det ska bli intressant att se hur Nintendos (förvisso väldigt kapabla) översättare kommer att ta sig an spelet, om de kommer att försöka framställa det hela som en mer generell ”Pokémon i en fantasyvärld” eller om de blir tvungna att förklara för västerlänningarna vilka Oda Nobunaga och de andra feodalherrarna egentligen är för att de ska fatta vad som pågår i spelet. Att de inte verkar ha ändrat på exempelvis grafiken eller karaktärernas namn enligt hemsidan tyder på att de vill hålla sig ganska trogna den japanska versionen.

Ovanpå allt detta måste de kanske också bli tvungna att förklara strategi-RPG-genren för Pokémonspelare som bara är vana vid mer traditionella RPG-mekanismer. Men tydligen verkar Nintendo ändå vara säkra på att alla dessa potentiella problem kan uppvägas av Pokémonnamnets säljkraft, och det är åtminstone jag glad för, för jag köper gärna ett lättspelat strategi-RPG till Nintendo DS.

Publicerat av Fredde

~ av Fredde på maj 7, 2012.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: